maanantai 1. elokuuta 2016

Natural home -project

Leiriviikkomme Romanian unkarilaisten partiolaisten kanssa starttaa virallisesti keskiviikkona kello 10, kun vieraamme saapuvat pitkän matkan päätteeksi Raution Metsästysmajalle. Aloitamme itse jo tiistaina, kun laitamme leiripaikalla kaiken valmiiksi ja teemme viime hetken suunnitelmat ja valmistelut ohjelmaa varten. Itse leiri kestää siis 2.-9.8. ja leireilemme Raution maastojen lisäksi Kuusamossa. Leirivahvuutemme on noin 20 leiriläistä, lisäksi mukana on vaihteleva määrä huoltajia.

Leirimme, samalla koko projektin nimi on Natural Home. Tutustumme ja vertailemme kahden eri kylän mahdollisuuksia ja nuorten elämään niissä. Toinen kylistä on Rautio, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoen kupeessa, ja toinen on Csíkrákos Transilvanian alueella Romaniassa. Lisäksi pohdimme luonnon merkitystä ihmisten toiminnassa. 

Ohjelmassa Rautiossa on kylään tutustumista Amazing Rautio -racen merkeissä, marjaretki, illanvietto unkarilaisen ruuan merkeissä, retki järvelle ja merelle sekä tietysti tutustumista ja keskustelua erilaisista leirin teemaan liittyvistä aiheista. Kuusamossa käymme mm. patikoimassa, koskenlaskussa ja Suurpetokeskuksessa. Jokaiselle päivälle on oma teemansa, josta iltaohjelmaan aikana keskustellaan pienissä ryhmissä. Esimerkiksi ensimmäisen Rautio-päivän teemana on nuorten elämä ja mahdollisuudet maaseutukylissä molemmissa maissa.

Miten on tähän on päästy? Vääräjoen Vartijat on lippukuntana tehnyt tähän mennessä kaksi ulkomaille suuntautuvaa leirimatkaa, toinen Unkariin ja toinen Tanskaan. Onnistuneet reissut tietysti rohkaisevat jatkamaan, joten uutta yhteistyöporukkaa ja matkakohdetta alettiin miettiä. Saimme avuksemme Rita Kovács, joka työskentelee Rieska Leaderin projektikoordinaattorina. Hänellä oli jo yhteyksiä Transylvanian alueella asuviin Romanian unkarilaisiin ja sieltä suunnalta löytyi partiolippukunta Zöld Peter. Marja-Liisa, Niko, Suvi ja Rita kävivät kesällä 2015 haistelemassa mahdollisuuksia yhteistyöhön Csíkrákosissa Romaniassa. Siellä tapasimme paikallisen lippukunnan edustajia ja sovimme yhteistyön aloittamisesta. Tästä alkoi projektin ideointi ja avustushakemusten tekeminen. Saimme projektiimme EU-rahoituksen ja oikeastaan siitä lähti sitten käytännön järjestelyt leiriä varten. Keväällä 2016 Romaniasta kävi kaksi edustajaa, Csaba Fodor ja Rekus Both, tutustumassa paikkoihin ja suunnittelemassa kanssamme leirin ohjelmaa. Nyt kevään työ huipentuu yhteiseen leiriin.

Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti